“Nee dank je. Ik hoef geen tasje.” De eigenaar van de videotheek draait zich om en gooit het plastic zakje achteloos in de prullenbak. Als ik hem verbaasd vraag waarom, begint hij over Shell en de olieverontreiniging in de Nigerdelta.

“Die lui verpesten het milieu en geven vervolgens de schuld aan die arme Nigerianen. Wat een boeven!” Een plastic zakje in de prullenbak gooien was, in vergelijking daarmee, peanuts. Dat begreep ik toch zelf ook wel?

Ik ben onschuldig…

Ja, ik begrijp het heel goed. Zoals Shell de schuld afschuift op de Nigeriaanse boeren, zo schuift de videotheekeigenaar zijn schuld af op Shell. Niemand draagt zijn eigen verantwoordelijkheid en zo verandert er niets.

Schuld afschuiven, daar kunnen wij vrouwen ook wat van. Ja, ik ook. Onze stress komt door de mega werkdruk op kantoor, onze irritatie door de schetterende radio van de buren, ons gebrek aan leuke uitjes door onze altijd lege portemonnee. We voelen ons onbegrepen omdat manlief niet over zijn emoties kan praten en we zitten niet lekker in ons vel, omdat… nou ja, gewoon daarom! Daar kunnen wij toch niets aan doen? Dat is toch niet onze schuld?

Zelfverantwoording

Toch wel. Ik geloof namelijk dat een sprankelend leven vol plezier begint bij zelfverantwoording: onderzoeken welke bijdrage jij zelf kan leveren aan het vergroten van jouw eigen plezier én vervolgens de verantwoordelijkheid nemen om dat ook daadwerkelijk te doen.

Het lijkt misschien alsof je veeleisende baas, je nukkige relatie, die schreeuwerige bouwvakkers in de straat of die roekeloze bestuurder je leven in hún greep hebben, maar het is niet zo. Wij stoere, sexy, zelfbewuste vrouwen hebben zelf de controle in handen. We hebben namelijk invloed op wat we doen, hoe we iets doen, de manier waarop we reageren en hoe we ons daaronder voelen.

Suffig overwerk

Ik zal je een voorbeeld geven. Ik vind overwerken echt vreselijk. Toen ik nog voor een baas werkte, was dat soms onvermijdelijk. Dus bedacht ik me waar ik wel invloed op had. Ik kon ’s ochtends geurende bloemen mee brengen om de sfeer te verbeteren. Ik kon een collega vragen ook wat langer te blijven voor de gezelligheid. Ik kon keihard muziek aanzetten en er een feestje van maken. Er was toch niemand meer in het pand. Ik kon zalig Thais eten laten bezorgen op kantoor.

En, na alle uiterlijke omstandigheden zo prettig mogelijk te hebben gemaakt, veranderde ik ook mijn innerlijke ervaring. Ik besloot dat ik dat suffige overwerk met volledige overgave ging doen. Ik stopte er al mijn liefde in, deed het met de grootst mogelijke aandacht en maakte er mijn allerbeste werk van. Niet omdat mijn baas dat graag wilde, maar omdat het mij blijer maakte aan iets te werken waar ik zin in had, dan iets waar ik tegenop zag.

Echt, er zijn een miljard dingen waar je wel invloed op hebt en die jouw leven prettiger kunnen maken. Ook al lijken de omstandigheden er soms niet naar. Er is maar één ding dat je niet kan doen en dat is zeggen dat je er niets aan kunt doen. Wij stralende vrouwen weten beter!

Pleasure actie:

Waar heb je tot nog toe geen zelfverantwoording in je leven genomen? En wat zou je kunnen doen om dat te veranderen? Laat in de comments hieronder van je horen. Inspireer, vraag en daag elkaar uit tot meer plezier in elkaars leven! 

 

Met Pleasure,

Janneke

O woman, o woman… Zaterdag 24 november is er weer een nieuwe Femme à Table! Neem de zelfverantwoording voor meer plezier in je eigen leven en geef je hier op.

Foto: Julia Klarkman

Meer van mijn blogposts

Wat is feminine embodiment?

Wat is feminine embodiment?

Wat is feminine embodiment? Van de week kreeg ik een appje van een deelnemer die al langer met mijn programma's mee doet: 'Ik las je werkboek en ineens begreep ik wat we al die jaren deden.Alsof ik nu de woorden pas kan combineren met hoe het voelt.Steeds weer die...

De vier saboteurs van sensualiteit

De vier saboteurs van sensualiteit

Sensualiteit is het op en top genieten van dat wat je zintuigen je te vertellen hebben. Dat bruisende, stromende gevoel in je lijf.Het is in ieder van ons aanwezig, maar het komt niet vanzelf naar boven. Je hebt het 'aan te zetten.'Wakker te maken. Als je dat niet...

Zo vertrek je uit je lijf (en 3 manieren om terug te komen)

Zo vertrek je uit je lijf (en 3 manieren om terug te komen)

Afgelopen weekend kwam mijn Voluit vrouw-zijn jaargroep weer samen. Het thema deze maand is 'Land in je lijf'. En dus spraken we ook over de andere kant:Hoe de dingen soms te snel, te heftig of te dichtbij komen.De angst die dat oproept en de neiging uit ons lijf te...

Voluit vrouw-zijn
vanuit je inbox

Schrijf je in en ontvang (onregelmatig) nieuwe video’s, 
podcasts en
oefeningen voor jouw vrouw-zijn.