Soms heb ik van die dagen dat ik een beetje sippend rondloop. Niets lijkt van de grond te komen. Ik heb ook nergens zin in. Het is allemaal een beetje blèh. En dan ineens…is daar mijn bloeding. Gelukkig! Ik ben niet depressief. Er is niets mis met me. Het was gewoon week één van vier (of vijf of zes in onregelmatige tijden).

Wij vrouwen zijn cyclische wezens. Al voelt dat soms niet zo en denken we op die zeurderige dagen dat echt ‘alles’ vreselijk is en het ‘nooooooit’ meer goed komt.

Daarom is het goed onze cyclus te kennen en te herkennen, zodat we in roerige tijden wat compassievoller voor onszelf kunnen zijn. En daarmee ook liefdevoller voor de mensen om ons heen.

Fase 1 – Bloeding: rust & reflectie

Je cyclus begint op de eerste dag van je bloeding. Ook wel maandstonden genoemd. Voor mij klinkt menstruatie alsof het iets met ‘men’ mannen te maken heeft en ongesteld voelt negatief, terwijl ik me juist zeer wélgesteld voel in deze periode. Vandaar dat ik graag de meer letterlijke benaming ‘bloedingen’ gebruik. Bij een optimale energiehuishouding hoeven de bloedingen niet langer dan drie dagen te duren, maar bij de meeste vrouwen duurt ze 3 tot 7 dagen.

In deze fase is je linkerhersenhelft actiever dan je rechterhersenhelft. Dat betekent meer mannelijke energie: je denkt logischer na, bent alerter, rationeler, goed met taal en ruimtelijk inzicht. Je bent in deze periode ook wat actie-gerichter. Je wens om iets te bereiken of te ondernemen is groter.
Doordat je linkerhersenhelft is verbonden met de rechterkant van je lijf, kan het ook zijn dat je rechts wat actiever en soepeler bent. Probeer eens uit door op één been te staan en te kijken op welk been je beter je balans kan houden. Je lijf maakt in deze periode meer serotonine, het gelukshormoon, aan. Dat maakt het voor sommige vrouwen gemakkelijker om tevredener met hun lijf, hun leven en de liefde te zijn.

Een goede tijd om: orde aan te brengen. Ruim rommel op, mest je kasten uit, maak je huis en/of je kantoor grondig schoon, werk achterstallige betalingen weg en krijg helderheid in je to-dolijstjes. Wat wil je echt doen en wat mag daar af? Dit is ook een ideale tijd om je lijf, emoties en/of energie op te schonen en jezelf te zuiveren van dat wat niet meer nodig is. Aan welke gevoelens mag je nog uiting geven? Wat is nog niet verwerkt en heeft ruimte nodig? Wat mag je loslaten? Plan eventuele begeleidingssessies in deze week.

Let deze dagen op: je balans. Maak ruimte voor zelfreflectie en rust en neem geen gewichtige beslissingen. Ook is het fijn om terugkijken op de maand hiervoor. Wat ging goed, welke lessen heb je geleerd en wat kon beter?

Je lijf heeft in deze periode behoefte aan: ijzer (ondersteunt de aanmaak van hemoglobine wat ervoor zorgt dat je rode bloedcellen zuurstof beter opnemen). Misschien merk je dat je ineens zin krijgt in een rood vlees. Ben je vegetarisch? Dan kunnen eieren, broccoli of sperziebonen dat gevoel verhelpen.

Tip: Neem rust, ga vroeger naar bed dan anders en doe de eerste drie dagen weinig fysieks, zowel qua werk als sport. De eerste dagen verliest je lijf veel bloed en dat is vermoeiend. Daarna ben je weer wat energieker.

Fase 2 – Pre ovulatie: de wereld aan je voeten

Nu je bloedingen zijn gestopt, krijg je meer energie. Je bent actiever en energieker. Helemaal als je in de vorige periode de nodige rust hebt genomen. Het lijkt alsof je de hele wereld aan kan. Je bent levenslustiger, hebt een opgewekter humeur en voelt weinig stress. Door de toename van oestrogeen in je bloed ben je ook gezelliger, vrolijker, gemotiveerder en socialer. Dit is ook de tijd waarin je het meeste zelfvertrouwen hebt. Richting je ovulatie, word je flirterig en krijg je meer zin in seks. Je lijf maakt dan feromonen aan, je ogen en huid stralen meer en je bent wat impulsiever en avontuurlijker dan anders.

Een goede tijd om: nieuwe dingen op te pakken, doelen te realiseren, goede voornemens te implementeren en dingen te doen waarbij je je brein, focus en scherp geheugen nodig hebt.

Let deze dagen op: hoe je lichaam reageert. Deze periode laat je zien hoe het met je energie is gesteld. Is deze significant beter, sterker of actiever dan in je andere fasen? Helemaal goed. Zo niet, dan is waarschijnlijk ergens je energiestroom geblokkeerd. Acupunctuur, energetische massage of lichaamswerk als Tai chi of Chi Kung kunnen helpen.

Je lijf heeft in deze periode behoefte aan: Actie en beweging

Tip: plan juist deze fase sportieve, doelgerichte activiteiten die veel van je uithoudingsvermogen vragen. Dit is ook een goed moment om je brein aan het werk te zetten en nieuwe dingen te leren.

Tussen moment – Je ovulatie / eisprong

Dit is geen aparte fase, maar het moment dat je eicel los komt van de eierstok en richting je baarmoeder reist. Meestal valt dit moment aan het eind van je tweede of het begin van je derde fase. Rondom je ovulatie zijn je vruchtbaarste dagen. Een eicel is zo’n 24 uur te bevruchten. Een zaadcel blijft daarentegen zo’n 48 tot 72 uur levensvatbaar in het vrouwelijk lichaam. Dus ben je per cyclus zo’n 3 à 4 dagen vruchtbaar.

Je lijf is nu ontvankelijk. Niet alleen voor zaad, maar ook voor de zorg, liefde en de mening van anderen. Je bent naar buiten gericht, ondernemend en communicatiever. Je bent ook sensitiever voor andermans behoeften. Tegelijkertijd ben je ook relaxter, tevredener, vrolijker, meelevender en flexibeler. Ook heb je een hogere pijn tolerantie.

Een goede tijd om: te netwerken en andere sociale gelegenheden te ondernemen. Dit is ook de beste tijd om dingen te doen die goede communicatievaardigheden vragen (vergaderingen, een loonsverhoging vragen, een lezing geven)

Let deze dagen op: je kan de neiging hebben (meer dan anders) geld en tijd te besteden aan je uiterlijk. We zijn vruchtbaar en willen dus indruk maken 😉

Je lijf heeft in deze periode behoefte aan: gezien worden en erkenning krijgen voor wie je bent.

Tip: Flirten is je levensenergie delen met anderen en de wereld om je heen. Niets meer, niets minder. Dus gun jezelf dat plezier. Je lichaam roept erom.

Fase 3 – post ovulatie: intuïtief en gevoelig

Direct na je ovulatie is je meest gebalanceerde periode. Daarna word je wat emotioneler en sensitiver. Je keert meer naar binnen en bent minder productief. Je vrouwelijke energie is sterker dan je mannelijke energie op dit moment.

Je cortisol (stresshormoon) gaat omhoog en het is gemakkelijker om gespannen te raken. Je kan ook wat humeuriger, huileriger, geïrriteerd zijn. Dat komt door een flinke daling in je oestrogeen (later stijgt die nog iets) en een stijging in je progesteron. Het kan ook voorkomen dat je minder zin in seks hebt en moeilijker kan klaarkomen.

In deze fase kan het zijn dat je een opgeblazen, dik gevoel hebt. Het is dan gemakkelijker dan anders om hard over jezelf te oordelen, maar dat hoeft helemaal niet! Het is simpelweg een fase en misschien helpt de wetenschap dat dit (gedeeltelijk) aan je hormonen ligt je wel om jezelf een vette knipoog in de spiegel te geven en te denken ‘Wow, wat een mooi mens ben ik toch!’ Geef jezelf wat ruimte en wees niet te streng naar je lijf. Het doet wat het hoort te doen 😉

Een goede tijd om: inspiratie op te doen voor nieuwe projecten of ideeën te laten opborrelen.

Let deze dagen op: Eetbuien. Ook neerslachtigheid ligt op de loer, maar als je weet dat dit aan je hormonen ligt, hoef je jezelf er minder door uit het veld te laten slaan.

Je lijf heeft in deze periode behoefte aan: liefdevolle verzorging en extra aandacht.

Tip: Drink extra water en geef je creativiteit de ruimte

Fase 4 – Pre maandstond: dark side of the moon

Dit zijn je beschouwende, reflectieve dagen. Je hoeveelheid oestrogeen daalt nu gestaag verder. Ook je progesteron gaat omlaag. Het is tijd om alleen te zijn, naar binnen te keren en iets anders te doen dan je dagelijkse plichten. Soms wil je dat niet of heb je er gewoon de ruimte niet voor. Weet dan dat je verzetten tegen deze inkeer fysieke klachten als sacherijnigheid, neerslachtigheid, moeheid, hoofdpijn en irritatie kan verergeren.

De rechterkant van het brein (intuïtief weten) is actiever dan je linkerkant. Je bent creatiever, krijgt fantastische inzichten, al heb je minder energie om ze uit te voeren. Wacht daar gewoon mee tot je weer in je aan het eind van je eerste fase zit.

In deze magische fase ben je dieper verbonden met persoonlijke pijn, de collectieve vrouwelijke last en het leed van de wereld. Als je jezelf de ruimte geeft om de donkere, verborgen of pijnlijkere delen van jezelf onder de loep te nemen en hun waarde in te zien, kun je ze transformeren tot een kracht. Het is goed om je boosheid en behoeften te uiten en ruimte te geven aan de wijsheid die er nu van binnenuit op komt.

Sommige vrouwen hebben deze week meer zin in seks. De zenuwuiteinden in je vagina worden gestimuleerd door het dikker worden van de baarmoederwand en de rest van je lichaam is gevoeliger en sensitiever.

Een goede tijd voor: brainstormen, want je hebt je meest innovatieve ideeën. Creatief schrijven helpt.

Let deze dagen op: je voedsel. Eet vetarm, eiwitrijk voedsel en wees spaarzaam met chocola, cafeïne of wijn en eet kleine, lichtere maaltijden.

Je lijf heeft in deze periode behoefte aan: comfort! Maak het leven gemakkelijk voor jezelf. Hijs jezelf in lekker zittende kleding, kruip in een hoekje van de bank met een dekentje over je heen en kijk je favoriete serie. Heb je fysieke klachten? Dan kunnen bepaalde yogahoudingen, zonlicht, vitamine E en teunisbloem olie helpen dit te verlichten.

Tip: analyseer ‘s ochtends eens je dromen. Wat zeggen ze je? Welke wijsheid wil er naar boven komen? Als je je erg lusteloos voelt, gun jezelf dan een uurtje langer in bed.

Meer van mijn blogposts

De vier saboteurs van sensualiteit

De vier saboteurs van sensualiteit

Sensualiteit is het op en top genieten van dat wat je zintuigen je te vertellen hebben. Dat bruisende, stromende gevoel in je lijf.Het is in ieder van ons aanwezig, maar het komt niet vanzelf naar boven. Je hebt het 'aan te zetten.'Wakker te maken. Als je dat niet...

Zo vertrek je uit je lijf (en 3 manieren om terug te komen)

Zo vertrek je uit je lijf (en 3 manieren om terug te komen)

Afgelopen weekend kwam mijn Voluit vrouw-zijn jaargroep weer samen. Het thema deze maand is 'Land in je lijf'. En dus spraken we ook over de andere kant:Hoe de dingen soms te snel, te heftig of te dichtbij komen.De angst die dat oproept en de neiging uit ons lijf te...

Een stappenplan: van paniek naar overgave

Een stappenplan: van paniek naar overgave

Leven in overgave.... Twee dagen geleden zat ik nog op Bali [maart 2019].De grote hectiek van gecancelde vluchten was net losgebarsten.Maar ik had een boardingpass voor de laatste KLM vlucht naar huis. Ik zat veilig.Dacht ik. Vlak voor ik ging slapen (I know, check...

Voluit vrouw-zijn
vanuit je inbox

Schrijf je in en ontvang (onregelmatig) nieuwe video’s, 
podcasts en
oefeningen voor jouw vrouw-zijn.