Voor Psychologie Magazine volgde Janneke Robers in 2009 een workshop striptease

‘Sensualiteit heeft voor mij te maken met Spaanse tangodanseressen en broeierige blikken tussen geliefden.’ En helemaal niets met mij, voeg ik daar in stilte aan toe. Als journalist werk ik vaak thuis. ’s Ochtends trek ik een joggingbroek aan en de rest van de dag kijk ik niet naar mijn uiterlijk om. Maar door de vele dagen in die slonsoutfit ben ik elk gevoel van sensualiteit kwijtgeraakt. Ik wil mezelf weer verleidelijk voelen én dat durven uiten. Dus heb ik me opgegeven voor de driedaagse stripteaseworkshop ‘Strip je vrij!’, waar ik ga leren ‘contact te maken met mijn sexy zelf’.

Zintuiglijke sensualiteit

Wanneer vrouwencoach Marielle Kleynjan vraagt wat sensualiteit voor me betekent, beken ik dat ik in eerste instantie denk aan seks. Maar volgens Kleynjan heeft het daarmee meestal niets te maken: ‘Sensualiteit is de kunst je zintuigen te gebruiken en daar ontzettend van te genieten.’ Ze legt uit dat vrouwen – net als mannen – tegenwoordig vaak ‘in hun hoofd’ leven. We vergeten onze zintuigen te gebruiken en verliezen daardoor het contact met de sensuele vrouw in onszelf. Aha, het ligt dus niet alleen aan mijn joggingbroek, maar ook aan al die uren achter de computer. En daarom zit ik nu hier met 12 medecursistes – in ons ondergoed.

Ik krijg een blinddoek voor. Mijn oren spitsen zich. Dan strijkt er een veer langs mijn blote arm. Ik hoor belletjes rinkelen. Iemand stopt iets in mijn mond; ik proef lychee met chocola. De geur van jasmijn kriebelt in mijn neus. De eerste opdracht is bedoeld om onze zintuigen alert te maken. Het werkt: mijn hoofd is opgehouden met malen. Mijn lijf tintelt en ik ervaar alles heel intens.

Alles mag er zijn

Hierna volgt iets wat Kleynjan ‘sensueel lichaamswerk’ noemt: doodnormale stretchoefeningen, maar met een sexy draai. Mijn arm strijkt langs mijn ribbenkast, over mijn borst en langs mijn nek tot aan mijn kruin. Ik buig tergend langzaam mijn rug, kriebel met mijn vingers de binnenkant van mijn dijbeen en ga dan pas door naar mijn tenen. Deze oefening is erop gericht je lekkerder in je lichaam te voelen in plaats van er goed uit te zien. ‘Je leert je lijf te accepteren zoals het is,’ zegt Kleynjan. ‘Alles mag er zijn.’ Dus ook mijn cellulitis, flubberarmen en die net iets te dikke vetrol. En doordat ik mezelf steeds ‘moet’ aanraken, ontdek ik bovendien allemaal lekkere plekjes: een zachte oorlel, de binnenkant van mijn pols, de ronding van mijn borsten. Na deze oefening voel ik me heel verleidelijk.

De zaterdag daarop liggen er vier bergjes kleding verspreid over de ruimte. Iedere berg laat een ander striptype zien: de verleidster, de bitch, het stoute meisje en de stoere vrouw. Voor het eerst in mijn leven hijs ik me in een leren broek met een rijgtopje en onmogelijk hoge stiletto’s. ‘Door te spelen met kleding haal je verschillende types in jezelf naar boven,’ zegt Kleynjan. Ik mag uitproberen wat dat met me doet. Op cowboylaarzen stamp ik resoluut door de ruimte, in schooluniform voel ik me wat onderdanig maar ook een ondeugende Lolita, en met een rode tangojurk aan ben ik sensueel en zelfverzekerd. Nooit geweten dat kleding zo’n effect op mijn gemoedstoestand heeft.

Nu ik dit durf, kan ik alles

En dan is het de derde zaterdag, de dag van mijn optreden. Strippen mag hier dan slechts het middel zijn om onze seksualiteit te herontdekken, ik heb toch heel wat stripteasetrucs geleerd. Iedere deelneemster zal een eigen act opvoeren voor haar medecursisten. Je mag je volledig blootgeven, maar ook heel sensueel alleen een handschoen uittrekken.

Het gaat dus niet om opwinding of seks. ‘Je bewijst iets voor jezelf, voelt hoe het is om iets heel spannends tóch te doen. Het gevoel van overwinning dat dat geeft, neem je met je mee en kun je oproepen wanneer je dat nodig hebt.’ Kleynjan heeft gelijk. Nu ik dit durf, kan ik alles. Haakje voor haakje maak ik mijn gloednieuwe korset open. Ik rol langzaam mijn stay-up kousen naar beneden, doe mijn net geleerde ‘bodyrol’, schuif met een knipoog een bh-bandje van mijn schouder en daar is ze: die mooie, sensuele en vooral krachtige vrouw die ik zo miste.

Meer info: www.stripjevrij.nl

Foto: Sietske Raaijmakers

Meer van mijn blogposts

Wat is feminine embodiment?

Wat is feminine embodiment?

Wat is feminine embodiment? Van de week kreeg ik een appje van een deelnemer die al langer met mijn programma's mee doet: 'Ik las je werkboek en ineens begreep ik wat we al die jaren deden.Alsof ik nu de woorden pas kan combineren met hoe het voelt.Steeds weer die...

De vier saboteurs van sensualiteit

De vier saboteurs van sensualiteit

Sensualiteit is het op en top genieten van dat wat je zintuigen je te vertellen hebben. Dat bruisende, stromende gevoel in je lijf.Het is in ieder van ons aanwezig, maar het komt niet vanzelf naar boven. Je hebt het 'aan te zetten.'Wakker te maken. Als je dat niet...

Zo vertrek je uit je lijf (en 3 manieren om terug te komen)

Zo vertrek je uit je lijf (en 3 manieren om terug te komen)

Afgelopen weekend kwam mijn Voluit vrouw-zijn jaargroep weer samen. Het thema deze maand is 'Land in je lijf'. En dus spraken we ook over de andere kant:Hoe de dingen soms te snel, te heftig of te dichtbij komen.De angst die dat oproept en de neiging uit ons lijf te...

Voluit vrouw-zijn
vanuit je inbox

Schrijf je in en ontvang (onregelmatig) nieuwe video’s, 
podcasts en
oefeningen voor jouw vrouw-zijn.