Stralende blauwe ogen, een klein handje om mijn vinger en die heerlijke zoete babygeur als ik hem ruik. Mijn zusje is bevallen van een zoon. Het is haar eerste kindje, mijn moeders eerste kleinkind en mijn eerste neefje.

Ondanks dat we hem alle drie natuurlijk Ge-Wel-Dig vinden, heeft hij nogal wat rolveranderingen te weeg gebracht. Een nieuwe moeder, een nieuwe oma en ik een kersverse tante. We hebben er allemaal een extra functie bij gekregen en dat brengt heftige gevoelens met zich mee.

Wie ben ik?

Ik ben me ineens heel sterk bewust van mijn leeftijd. Heb ik een kinderwens? En hoe zit dat met mijn Man? En zo ja, wanneer willen we daar iets mee doen? Ook mijn moeder realiseert zich dat ze in een andere levensfase is gekomen. Zij is oma. Betekent dat nu dat ze oud is? Of is oma worden gewoon iets extra’s, een toevoeging op de stralende vrouw die ze al is?

Rolpatronen zijn verschillende manieren waarop je je gedraagt ten opzichte van een ander in de ‘functies’ die jij hebt. Je vervult er dagelijks meerdere, gelijktijdig of na elkaar. Bijvoorbeeld die van vrouw, dochter, moeder, collega, vriendin, geliefde, opdrachtgever, werknemer of klant. En bij iedere rol waarmee je je identificeert, heb je bepaalde ideeën over hoe je die rol zou willen vervullen. Ik gedraag me als geliefde anders dan als dochter. Maar nu ik er ineens een nieuwe rol bij heb gekregen, weet ik het even niet meer. Wie ben ik als tante? En hoe zie ik mezelf als moeder? Ik heb tijd nodig om mezelf te herdefiniëren.

Unieke invulling

Bij veranderende rolpatronen komen vaak heftige gevoelens naar boven. Na een scheiding, een verhuizing, het aannemen van een nieuwe baan of moeder worden vraagt iedereen zich af “Wie ben ik nu? Hoe gedraag ik me nu? Wat verandert dit voor me?” Je krijgt te maken met alle ideeën, verwachtingen en oordelen die jij hebt over jouw functioneren in die nieuwe rol. Misschien wil je kosten wat kost vasthouden aan je oude leven of denkt je “Nu ga ik het allemaal anders doen.” Maar veel vaker wordt het iets daar tussen in, want even zo veel vrouwen als unieke invullingen van hun rollen. Zo ook mijn tante-rol.

Hoe je jouw nieuwe rol ook oppakt, het kost tijd om je te identificeren met een nieuwe rol en op een hernieuwde manier naar jezelf te leren kijken. Helemaal als die nieuwe rol de moeder-rol is. Gelukkig zit mijn zusje nog vol zwangerschapshormonen en kijkt ze op dit moment vooral heel liefdevol naar haar zoon. De rest, dat komt allemaal nog wel.

Pleasure – actie:

Welke rollen heb jij allemaal? Ervaar je strijd daar tussen of heb je een manier gevonden om goed daarmee om te gaan? Laat je horen, want dat helpt anderen ook weer hun eigen ideeën over hun rollen te vormen.

Met Pleasure,

(Trotse tante) Janneke

Ps. Heb je last van een rolpatroon waar je in zit, of worstel je met een nieuw rolpatroon? Maak een afspraak en we kijken samen naar hoe het beter en vooral met meer pleasure kan. 

Foto: Kenny Louie

Meer van mijn blogposts

Wat is feminine embodiment?

Wat is feminine embodiment?

Wat is feminine embodiment? Van de week kreeg ik een appje van een deelnemer die al langer met mijn programma's mee doet: 'Ik las je werkboek en ineens begreep ik wat we al die jaren deden.Alsof ik nu de woorden pas kan combineren met hoe het voelt.Steeds weer die...

De vier saboteurs van sensualiteit

De vier saboteurs van sensualiteit

Sensualiteit is het op en top genieten van dat wat je zintuigen je te vertellen hebben. Dat bruisende, stromende gevoel in je lijf.Het is in ieder van ons aanwezig, maar het komt niet vanzelf naar boven. Je hebt het 'aan te zetten.'Wakker te maken. Als je dat niet...

Zo vertrek je uit je lijf (en 3 manieren om terug te komen)

Zo vertrek je uit je lijf (en 3 manieren om terug te komen)

Afgelopen weekend kwam mijn Voluit vrouw-zijn jaargroep weer samen. Het thema deze maand is 'Land in je lijf'. En dus spraken we ook over de andere kant:Hoe de dingen soms te snel, te heftig of te dichtbij komen.De angst die dat oproept en de neiging uit ons lijf te...

Voluit vrouw-zijn
vanuit je inbox

Schrijf je in en ontvang (onregelmatig) nieuwe video’s, 
podcasts en
oefeningen voor jouw vrouw-zijn.