Mini-retraites… hmm wat een genot. Het geeft me nieuwe energie, inspiratie, ruimte om na te denken en te voelen wat ook al weer écht belangrijk was. Ik ben er groot voorstander van en volgens mij zou iedereen minstens eens in de maand een mini-retraite moeten houden.

Mini-retraites zijn korte periodes (een paar uur of een dag) waarop je al het andere aan de kant schuift, iets doet dat je lijf en geest voedt en waardoor je daarna met een verfriste blik naar je leven kijkt. Dat kan een picknick in het park zijn, een dagje weg of een lange wandeling. Alles waarbij jij ontspant én nieuwe inspiratie opdoet. De enige regel is dat je het internet en je telefoon uitzet.

Drie weken geleden ben ik op mini-retraite naar het Duitse Zollverein geweest; een verlaten oude mijn. Alles is nog hetzelfde als toen het terrein gesloten werd; ruw, roestiger, hard. Met een beetje fantasie zie je de mijnwerkers lopen en hoor je het stampen van de machines. Een bizarre gewaarwording.

Gasometer ChristoZollverein

Ook zo’n vreemde ervaring was het nieuwe opblaaskunstwerk van Christo. In Oberhausen bekleedde hij de binnenkant van de 90 meter hoge Gasometer (Gashouder). Binnen in de Big Air Package zwem je in een zee van wit licht. De wanden, het dak, je vloer, alles om je heen is wit. Ik heb eindeloos naar boven getuurd, zonder enig idee meer van tijd en ruimte. Heerlijk.

Aankomende week ga ik op schrijf-retraite. Tien dagen schrijf ik aan mijn boek in het tuinhuis van mijn moeders ecologische bloemenpluktuin. Laptop op schoot, vogels om me heen en uitzicht op wuivend groen. Mini-retraites, ik kan het iedereen aanraden.

Met liefde en in liefde,

Janneke

 

Meer van mijn blogposts

Wat is feminine embodiment?

Wat is feminine embodiment?

Wat is feminine embodiment? Van de week kreeg ik een appje van een deelnemer die al langer met mijn programma's mee doet: 'Ik las je werkboek en ineens begreep ik wat we al die jaren deden.Alsof ik nu de woorden pas kan combineren met hoe het voelt.Steeds weer die...

De vier saboteurs van sensualiteit

De vier saboteurs van sensualiteit

Sensualiteit is het op en top genieten van dat wat je zintuigen je te vertellen hebben. Dat bruisende, stromende gevoel in je lijf.Het is in ieder van ons aanwezig, maar het komt niet vanzelf naar boven. Je hebt het 'aan te zetten.'Wakker te maken. Als je dat niet...

Zo vertrek je uit je lijf (en 3 manieren om terug te komen)

Zo vertrek je uit je lijf (en 3 manieren om terug te komen)

Afgelopen weekend kwam mijn Voluit vrouw-zijn jaargroep weer samen. Het thema deze maand is 'Land in je lijf'. En dus spraken we ook over de andere kant:Hoe de dingen soms te snel, te heftig of te dichtbij komen.De angst die dat oproept en de neiging uit ons lijf te...

Voluit vrouw-zijn
vanuit je inbox

Schrijf je in en ontvang (onregelmatig) nieuwe video’s, 
podcasts en
oefeningen voor jouw vrouw-zijn.