‘Hier in Stockholm zijn vrouwen de baas.’

We hebben een minivakantie in Zweden en de buschauffeur mengt zich in ons gesprek. Het leven hier is goed. Veel vrouwen hebben topbanen en mannen recht op zwangerschapverlof. Er is geweldige kinderopvang en iedere vrouw loopt parmantig met haar borsten vooruit. Het lijkt alsof ze allemaal reuze blij zijn met zichzelf.

Maar als je verder vraagt, blijken Zweedse vrouwen, net als wij Nederlanders, te worstelen met ‘genoegen nemen’. Malin, onze B&B-host, komt net uit een relatie die best prima was. Ze woonden samen. Hij was aardig en zij was tevreden. Ze miste niets. Totdat ze op vakantie een man tegenkwam waarbij haar energie weer ging stromen. Ze realiseerde zich dat ze al tijden genoegen nam met dat wat ze had, maar dat dit niet (meer) voldeed. Ze maakte haar relatie uit, vloog naar Boston en nam haar Amerikaan mee terug naar Stockholm. Het is een fantastisch stel.

Ik vind het een mooi verhaal. Het illustreert perfect dat we, mijzelf inclusief, niet altijd zien dat we genoegen nemen met iets dat we eigenlijk niet willen. Maar juist omdat we geen slecht leven hebben, best leuke dingen doen en het leven zijn gangetje gaat, hebben we niet in de gaten dat onze werkelijke levensenergie -onze bruisende, knetterende, stromende zelf- langzaam in slaap sukkelt.

Genoeg is niet voldoende!

‘Genoegen nemen met’ is als de dood die je niet ziet aankomen. Het is alsof je de waakvlam van je eigen kacheltje hebt laten uitgaan en je nu langzaam wordt vergiftigd door de koolmonoxide. Bij Malin was het haar relatie waar ze genoegen mee nam. Bij mij het irritante geluid van de airco van de overburen. Misschien is het bij jou je niet meer passende kleding in je kast, je kwakkelende gezondheid, je kinderen die altijd te vroeg aan je bed jengelen, een vriendin die niet vraagt hoe het met je is of je werk dat niet meer voldoet aan je wensen. Neem geen genoegen! Verander het en zorg dat jij krijgt wat je nodig hebt, want dan ga je weer stralen.

Gelukkig zie ik om me heen steeds meer vrouwen die, net als Malin, wakker worden. Ze staan op, rekken zich uit en gaan weer op zoek naar datgene dat hun vrouwenhart verwarmt.

En nu streel ik zachtjes jouw wang en fluister in je oor: ‘Wakker worden, het is tijd om op te staan.’

Pleasure – actie:

Waar neem jij genoegen mee? Deel het hier met je zusters. Het geeft je ruimte daarna te vragen wat je wel nodig hebt.

Warme groet,

Janneke

Foto: Oskari Kettunen

Meer van mijn blogposts

Hoe ik omga met spanning als ik iets nieuws ga doen…

Hoe ik omga met spanning als ik iets nieuws ga doen…

JR · Hoe ga ik om met spanning en angst bij nieuwe dingen? Dit doe ik als ik merk dat ik iets spannend vind... Vandaag was ik bij een blue lotus ceremonie.Voordat ik naar binnen ging, nam ik een voicemail bericht voor je op. Daarin vertel ik dat dit een nieuwe...

Wat is feminine embodiment?

Wat is feminine embodiment?

Wat is feminine embodiment? Van de week kreeg ik een appje van een deelnemer die al langer met mijn programma's mee doet: 'Ik las je werkboek en ineens begreep ik wat we al die jaren deden.Alsof ik nu de woorden pas kan combineren met hoe het voelt.Steeds weer die...

Zo vertrek je uit je lijf (en 3 manieren om terug te komen)

Zo vertrek je uit je lijf (en 3 manieren om terug te komen)

Afgelopen weekend kwam mijn Voluit vrouw-zijn jaargroep weer samen. Het thema deze maand is 'Land in je lijf'. En dus spraken we ook over de andere kant:Hoe de dingen soms te snel, te heftig of te dichtbij komen.De angst die dat oproept en de neiging uit ons lijf te...

Voluit vrouw-zijn
vanuit je inbox

Schrijf je in en ontvang (onregelmatig) nieuwe video’s, 
podcasts en
oefeningen voor jouw vrouw-zijn.