Weet jij…

Hoe groot jouw baarmoeder is?
Een prachtige peervormige 8 cm

Hoeveel zenuwuiteinden je clitoris heeft?
8.000 zenuwen enkel en alleen voor plezier.

Waar je eierstokken zitten?
Onder in je bekken waar bindweefselbanden ze op hun plek houden

Body of men

De buitenkant van een vrouwenlichaam zien we maar al te vaak. Blote benen, diepe decolletés en billen in superstrakke jeans zijn niet meer weg te denken uit het straat- en reclamebeeld. Hoe een vrouwenlichaam er echter van binnen uit ziet, weten maar weinigen.

Ik had dus ontzettend veel zin om naar de expositie Body Worlds in Amsterdam te gaan. Deze indrukwekkende anatomische expositie bestaat uit meer dan tweehonderd menselijke preparaten. Opgezette lijven met enkel spiergroepen, bloedvaten en botten intact en kleinere vitrines waarin lichaamsdoorsneden, embryo’s en losse organen te zien zijn.

Ik zag een schansspringer, een schaker, een fietser en mannen die simpelweg zaten, stonden of lagen. Ik zag piemels, vakkundig ontleedde scrotums en balzakken met en zonder zaadleiders. Maar waar waren de vrouwen? Waar waren onze prachtige yoni’s (sanskriet voor het vrouwelijk geslachtsorgaan), onze venuslippen, onze eileiders? Ik kwam om iets te leren over mijn eigen lichaam, maar zag bijna alleen maar mannenlijven.

Ken uw vrouwenlijf

Uiteindelijk vond ik tussen de ruim tweehonderd preparaten vier volwassen vrouwen en in de allerlaatste vitrine zag ik één paar eierstokken, -leiders en een baarmoeder. Terwijl langs mij heen de mensen alweer naar buiten stroomden, stond ik daar minutenlang vol bewondering naar te kijken. Wat zitten wij vrouwen toch ingenieus in elkaar!

Wil je als vrouw een lekker leven leiden, is het zaak te weten wat je lijf doet en kan. Want als je weet hoe jouw vrouwelijke organen en hormonen werken, kun je je leven op een positieve manier beïnvloeden. Lastige gesprekken met je baas plan je bijvoorbeeld in de week na je menstruatie (want dan voel je je ge-wel-dig!) en de schoonheidsspecialist kun je het beste mijden vlak voor het bloeden (je huid is dan ultragevoelig). Of wat dacht je van die dagen dat je op types valt waar je eigenlijk helemaal niet warm van wordt (eisprong) en daarna die hormonale ‘ik-ben-echt-zo’n-enorme-loser’ dagen? Waarheid of hormoonpiek? Vaak is het gelukkig dat laatste en gaat zo’n crush of dip van wereldrampformaat vrij snel over.

Belangrijk is dat je weet wat jouw lijf wanneer doet, zodat je er rekening mee kunt houden en niet overvallen wordt door emoties die toch weer overgaan. Ik sla mijn biologiebijbel (Vrouwenlichaam, vrouwenwijsheid van Christiane Northrup) maar weer eens open. Een lesje anatomie kan nooit kwaad.

Pleasure actie:

Iedere vrouw heeft hormoonschommelingen. Sommigen merken daar meer van dan anderen. Let deze maand eens op hoe jouw cyclus van invloed is op je prestaties, je gevoel, je zin in het leven. En geeft dat inzicht je handvatten om je leven anders in te delen? Of laat je je er niet door leiden?

Warme groet,

Janneke

Plezier is delen, dus laat hieronder horen hoe jouw hormoonschommelingen invloed hebben op je gemoedstoestand en wat je ermee doet. Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen.

Foto: Spec-ta-cles

Meer van mijn blogposts

Wat is feminine embodiment?

Wat is feminine embodiment?

Wat is feminine embodiment? Van de week kreeg ik een appje van een deelnemer die al langer met mijn programma's mee doet: 'Ik las je werkboek en ineens begreep ik wat we al die jaren deden.Alsof ik nu de woorden pas kan combineren met hoe het voelt.Steeds weer die...

De vier saboteurs van sensualiteit

De vier saboteurs van sensualiteit

Sensualiteit is het op en top genieten van dat wat je zintuigen je te vertellen hebben. Dat bruisende, stromende gevoel in je lijf.Het is in ieder van ons aanwezig, maar het komt niet vanzelf naar boven. Je hebt het 'aan te zetten.'Wakker te maken. Als je dat niet...

Zo vertrek je uit je lijf (en 3 manieren om terug te komen)

Zo vertrek je uit je lijf (en 3 manieren om terug te komen)

Afgelopen weekend kwam mijn Voluit vrouw-zijn jaargroep weer samen. Het thema deze maand is 'Land in je lijf'. En dus spraken we ook over de andere kant:Hoe de dingen soms te snel, te heftig of te dichtbij komen.De angst die dat oproept en de neiging uit ons lijf te...

Voluit vrouw-zijn
vanuit je inbox

Schrijf je in en ontvang (onregelmatig) nieuwe video’s, 
podcasts en
oefeningen voor jouw vrouw-zijn.