Heb je dat wel eens? Dat je vol enthousiasme begint aan een opdracht, een cursus of een fanatiek sportregime. Je zit vol goede moed. Deze keer ga je het echt volhouden! Maar na een paar weken is het nieuwe eraf. Je beginnersdrive is weg en je energie zakt in.

Lapzwans

Ik ken dat gevoel zo goed. Ik kon ontzettend zin hebben in iets en me voor de volle honderd procent (of meer) inzetten, maar na zo’n week of drie liep die opgeblazen ballon leeg. Die leuke opdracht flanste ik af, dat goede voornemen vergat ik en die laatste cursusdagen ging ik gewoon niet meer. Geen zin, geen puf.

Vervolgens gaf ik mezelf voor deze zoveelste ‘mislukking’ ontzettend op de kop. Ik had er toch zin in gehad? Waarom nu ineens niet meer? Was ik geen doorzetter dan? Was ik eigenlijk, diep van binnen, gewoon een luie hond? Ja, was is het. Ik was gewoon een lapzwans…

Dat was natuurlijk niet waar, maar ik stopte in het begin zoveel energie en passie in mijn nieuwe plannen dat er niets meer overbleef om die ook daadwerkelijk vol te houden. De koek was op en het plezier over, omdat ik mezelf te hard pushte.

Goed genoeg

Gelukkig gaf een wijze vriendin me een tip die dat veranderde. ‘Doe alles op een acht. Dan heb je aan het eind nog wat over.’ Ze is zanglerares en heeft zelf op haar piano een cijfer 8 staan. Iedere keer dat ze daar naar kijkt, herinnert ze zich dat ze niet al haar kracht en volume moet geven aan die ene leerling.

Een acht, dat is toch niet je best doen? Als ik me maar voor 80% geef, houd ik iets achter, dacht ik in eerste instantie. Maar als ik heel eerlijk ben, dacht ik vooral dat anderen zouden merken dat ik me niet voor de volle 100% gaf en dat ze daar iets van zouden vinden.

Maar een acht op de middelbare school betekent GOED. Het is een cijfer om trots op te zijn en om juichend aan je klasgenoten te laten zien. Met een acht op zak wil je de volgende keer wéér je best doen. En er nog een halen!

Doe alles op een 8… het hoeft geen 10 te zijn

Adem die wijsheid eens in.
Voel je dat je ontspant?
Dat het lijkt of er meer rust in je hoofd ontstaat?

Nu ik alles op een acht doe, heb ik energie over. Ik kan thuiskomen en zin hebben om lekker te koken, om met een goede vriendin af te spreken of te gaan sporten. De opleiding waar ik deze zomer aan begon, vind ik nog steeds inspirerend en ik doe nog steeds mijn huiswerk. Niet voor 100%, maar voor 80. Precies zoveel dat ik het leren leuk blijf vinden en ik ook goed voorbereid ben, maar niet zoveel dat ik er een week later geen puf meer voor heb.

Een 8 geeft ruimte…

Om fouten te maken, om energie te sparen voor andere dingen en om te genieten van dat voornemen, die cursus of die klus waar je aan werkt en dat daardoor langer vol te houden. Doe alles op een acht en je bent geweldig!

Pleasure actie:

Wat kan er bij jou op een acht? En wat helpt jou daaraan te herinneren? Heb jij ook een foto van een 8 op je bureau nodig? Of zou iets anders voor jou beter werken? Deel het hier beneden. Jouw inzicht kan anderen weer verder helpen!

Met Pleasure,

Janneke

Foto: Hades2K

Meer van mijn blogposts

Wat is feminine embodiment?

Wat is feminine embodiment?

Wat is feminine embodiment? Van de week kreeg ik een appje van een deelnemer die al langer met mijn programma's mee doet: 'Ik las je werkboek en ineens begreep ik wat we al die jaren deden.Alsof ik nu de woorden pas kan combineren met hoe het voelt.Steeds weer die...

De vier saboteurs van sensualiteit

De vier saboteurs van sensualiteit

Sensualiteit is het op en top genieten van dat wat je zintuigen je te vertellen hebben. Dat bruisende, stromende gevoel in je lijf.Het is in ieder van ons aanwezig, maar het komt niet vanzelf naar boven. Je hebt het 'aan te zetten.'Wakker te maken. Als je dat niet...

Zo vertrek je uit je lijf (en 3 manieren om terug te komen)

Zo vertrek je uit je lijf (en 3 manieren om terug te komen)

Afgelopen weekend kwam mijn Voluit vrouw-zijn jaargroep weer samen. Het thema deze maand is 'Land in je lijf'. En dus spraken we ook over de andere kant:Hoe de dingen soms te snel, te heftig of te dichtbij komen.De angst die dat oproept en de neiging uit ons lijf te...

Voluit vrouw-zijn
vanuit je inbox

Schrijf je in en ontvang (onregelmatig) nieuwe video’s, 
podcasts en
oefeningen voor jouw vrouw-zijn.